Organizational Culture at Slovak Universities: A Mediation Analysis of the Associated Factors - Jankelová, Nadežda, 1966-
Preskúmanie vzájomného vzťahu medzi štýlom vedenia priamych nadriadených a organizačnou kultúrou a zisťovanie, či je toto prepojenie sprostredkované organizačnou dôverou v prostredí slovenských vysokých škôl. Nástrojom na zber dát bol dotazníkový prieskum medzi vedúcimi katedier vybraných verejných vysokých škôl na Slovensku. Výskumný model bol testovaný pomocou metódy PLS-SEM. Potvrdila sa hypotéza o sprostredkovateľskej úlohe organizačnej dôvery vo vzťahu medzi štýlom vedenia nadriadeného a organizačnou kultúrou. Celkový efekt v študovanom modeli bol oveľa vyšší než priamy efekt, ktorý poukazuje na dôležitosť organizačnej dôvery v kontexte budovania zdravej organizačnej kultúry. Dôsledky výskumu sú zamerané na prax vedenia univerzity.