Grundlagen der Sprechwirkungsforschung und ihre Bedeutung im Deutschen - Adamcová, Lívia
Tento článok sa zameriava na štúdium rečového prejavu a jeho vplyvu na komunikačných partnerov. Táto oblasť dominuje nemeckej lingvistike už niekoľko desaťročí, pričom do problému sú zahrnuté aj interkultúrne aspekty. Ide predovšetkým o zaznamenávanie, identifikáciu a rozlišovanie cudzích hlások a ich kombinácií, intonácie vo každodennej reči. Správne rozpoznávanie a vnímanie cudzích výrazov tvorí základ počúvania a porozumenia v cudzom jazyku. Aspekty ústnej komunikácie sú veľmi komplikované a ak má byť komunikácia úspešná, musia byť splnené určité požiadavky. Každý, kto sa učí cudzí jazyk, zvyčajne chce hovoriť a rozumieť mu. Chce správne hovoriť s inými ľuďmi. Toto sú hlavné aspekty výskumu prejavu reči a efektu reči, na ktoré sa zameriava vedecká štúdia.