Water Sustainability Opportunities Arising From the SDGS and the Recovery and Resilience Plan - Majerníková, Ivana
Voda je jednou zo základných životných potrieb. Vodné krízy sú však na svete čoraz častejšie, keďže miliardy ľudí naďalej trpia nedostatkom prístupu k čistej vode, sanitácii a hygiene. Voda je obmedzený zdroj, po ktorom je stále väčší dopyt – s rastúcou svetovou populáciou a pokračujúcim ekonomickým rozvojom náročným na vodu nie je infraštruktúra mnohých krajín vhodná na uspokojenie zrýchľujúceho sa dopytu. So zmenou klímy a jej premenlivosťou dochádza k výkyvom zrážok a extrémnym teplotám, čo spôsobuje kratšie obdobia dažďov a dlhšie obdobia sucha, čím sa stáva voda a jej dostupnosť nepredvídateľnejšia. Tieto zmeny majú vážny dopad na životy a živobytie.