Digital Competitiveness of V4 Countries - Čerňanová, Lucia, 1997-
Digitálne technológie sa postupne stávajú súčasťou každodenného života celej populácie. Tým pádom vzniká priestor na vzájomnú konkurenciu v tejto oblasti medzi jednotlivými krajinami, keďže vývoj každej krajiny nie je jednotný. Prostredníctvom tohto príspevku sa snažíme poukázať na rozdiely a podobnosti v oblasti digitalizácie v krajinách V4 nielen vo vzájomnom porovnaní, ale aj s Dánskom ako vedúcou krajinou v digitálnej konkurencieschopnosti. Na analýzu sme použili index IMD, ktorý meria tri hlavné faktory ovplyvňujúce digitálnu konkurencieschopnosť krajiny (znalosti, technológie, pripravenosť na budúcnosť). Výsledky analýzy ukázali, že každá krajina má niekoľko oblastí, ktoré je potrebné ešte rozvinúť. Celkovo najproblematickejším podfaktorom vo všetkých analyzovaných krajinách bol kapitál.