Operational Risk of Accounting Digitalization - Vlčko, Ján, 1988-
Automatizácia účtovníctva je trend, ktorý si vyžaduje dôkladný výskum na zmiernenie možných rizík a vytvorenie právneho základu pre štandardizáciu. Na reálnej vzorke 10 malých a stredných podnikov zo Slovenska sme zisťovali možnosti implementácie automatického spracovania prijatých faktúr vrátane automatických AI riešení schopných stiahnuť relevantné dáta z faktúry a importovať stiahnuté dáta do účtovného softvéru na ďalšie spracovanie. Existuje niekoľko dostupných riešení, ktoré dokážu túto úlohu splniť. Vyhodnotením možností pre malé MSP sme dospeli k záveru, že takéto riešenia sú možné a môžu byť životaschopné aj pre MSP. Keďže automatizácia spracovania prijatých faktúr môže byť pre MSP realizovateľná, môže sa stať priemyselným štandardom. Tento výskum tiež ukazuje, že na Slovensku súčasný zákon o účtovníctve bráni implementácii automatizácie účtovníctva na báze AI z dôvodu nezohľadnenia možnej chybovosti spôsobenej takouto automatizáciou.