Vznik dočasnej pracovnej neschopnosti v ochrannej lehote - Matlovičová, Iveta
Ak skončí pracovný pomer zamestnanca, zanikne mu aj účasť na nemocenskom poistení. Po skončení pracovnoprávneho vzťahu trvá "ochranný" časový úsek, v ktorom bývalému zamestnancovi, ak ochorie po skončení pracovného pomeru, môže vzniknúť nárok na nemocenskú dávku. Zákon o sociálnom poistení označuje tento časový úsek pojmom ochranná lehota.