Testovanie úpadku a hroziaceho úpadku dlžníka z pohľadu slovenského právneho poriadku - Dolný, Jaroslav
Článok sa zaoberá spôsobmi testovania úpadku vo forme predlženia a platobnej neschopnosti ako aj hrozby úpadku z pohľadu slovenského právneho poriadku. Slovenská právna úprava vymedzenia úpadku a hroziaceho úpadku prešla v nedávnom čase zmenami v dôsledku transpozície Smernice Európskeho parlamentu a Rady o preventívnej reštrukturalizácii, o oddlžení a diskvalifikácii a o opatreniach na zvýšenie účinnosti reštrukturalizačných, konkurzných a oddlžovacích konaní a o zmene smernice (EÚ) 2017/1132. Predmetom analýzy v článku je vymedzenie zákonných podmienok pre určenie hrozby úpadku a úpadku dlžníka a identifikovanie problémových častí právnej úpravy. Článok poskytuje teoretickú ako aj praktickú analýzy aktuálnej právnej úpravy podmienok úpadku a jeho hrozby ako aj aktuálnej judikatúry v tejto oblasti. V závere článok zhrňuje výsledky analýzy a navrhuje možné aplikačné a legislatívne riešenia pri testovaní úpadku a hroziaceho úpadku.