K virtualizácii právnych predpisov prostredníctvom eSbírky - Krištofík, Andrej
Proces virtualizácie opisuje takú zmenu v predmetnom fenoméne, pri ktorej dochádza k odstraňovaniu, či inej zmene formálnych znakov, za súbežného zachovania podstaty tohto fenoménu. Pre tento proces poskytujú vhodné prostredie najmä informačno-komunikačné technológie, i keď nepredstavujú jeho definičný znak. S ich využitím je možné virtualizovať mnohé fenomény „aktuálneho“ sveta a s týmto oslobodením od formálnych znakov ho v nejakom smere zlepšiť. To je v určitej rovine i myšlienka navrhovanej elektronickej promulgácie práva v Českej republike, resp. navrhovaného projektu eSbírka, ktorá by mala práve vďaka odstránením formálnym znakom posilniť mnohé iné znaky tvoriace podstatu promulgácie a normotvorby, ako je aktuálny jazyk a prístupnosť a prehladnosť platného práva, či dokonca umožniť platnému právu „kyberneticky“ reagovať na zmeny regulovaného prostredia.