Aspects of the Matrimonial Property Contract in Some European Countries - Török, Éva
Štúdia sa zaoberá inštitútom manželskej majetkovej zmluvy. Skúma jeho funkciu, teda ako dokáže vytvoriť rovnováhu medzi solidaritou manželov a finančnou nezávislosťou. Dôležitou otázkou je aj presadzovanie zmluvnej slobody strán. Článok sa zaoberá základnými prvkami maďarskej úpravy, ako aj snahami o zjednotenie v európskom rámci: aké argumenty a protiargumenty existujú pre a proti nevyhnutnosti a možnosti harmonizácie. Materiál uzatvára medzinárodný výhľad. Štúdia zdôrazňuje najväčšiu výhodu maďarskej úpravy, rozdiely pozorované v oblasti voľnosti obsahu zmluvy v dôsledku medzinárodného pohľadu a odpovedá na otázku, či je to dostatočné na zabezpečenie uzavretia a plnenia manželskej majetkovej zmluvy, resp. a načrtnúť ako model fakultatívne majetkovo-právne systémy?