Digital Resilience in the Area of Hybrid Threats: Perception of Concepts Associated with the Ukrainian Military Conflict by Generation Z in Slovakia - Spálová, Lucia
Extrémne situácie, akými sú vojenské konflikty, vyvolávajú záujem o to, ako ich vníma verejnosť, ktorá musí určitým spôsobom spracovať široké spektrum mediálnych podnetov. V tejto štúdii diskutujeme o tom, ako základné aspekty súčasného vojenského konfliktu (vojna na Ukrajine) vnímali mladí ľudia (Generácia Z) na Slovensku, so zameraním na začiatok ruskej invázie na Ukrajinu. Tvrdíme, že digitálny odpor občanov Slovenska je v súčasnosti nízky, čo v spojení s mimoriadne sústredenou aktivitou dezinformačnej scény vytvára rizikové prostredie. Na vzorke používame Test sémantického výberu slovenských vysokoškolákov. Jedným z našich základných zistení je napríklad asociatívna blízkosť pojmu „Ja“ v Generácii Z a Instagram. Tiež sa zistilo, že príjemcovia boli vystavení pozitívnej mediálnej manipulácii a boli schopní identifikovať štandardnú lingvistickú propagandu. Výsledky nám môžu pomôcť pochopiť vnímanie núdzových situácií generáciou Z.