Agrovoltaika: příležitost nebo hrozba pro zemědělství a udržitelnost? - Vachuda, Jan
Článok popisuje rozvoj agrovoltiky z hľadiska ekonomických, politických, legislatívnych a geografických premenných a diskutuje agrovoltiku z hľadiska viacerých perspektív rôznych aktérov a ich záujmov. Vyhodnocuje agrovoltiku pomocou konceptu ESPECT –TODS, teda 6 pilierov trvalého udržateľného rozvoja a osí vyjadrujúce dominanciu a podriadenosť, temporalitu a priestorovosť. Téma je aktuálna vďaka zmenám v technológii, v energetickom mixe ČR i z hľadiska platnosti novej legislatívy a nutnosti jej výkladu (najmä výkladu verejného záujmu v oblasti fotovoltiky). Agrovoltika môže byť riešením zaistenia energie a zároveň poľnohospodárskej produkcie, ak bude používaná v súlade s ďalšími funkciami krajiny a vidieka. Cieľom je prehĺbenie poznania a vyváženosť diskurzov, aby boli naplnené ciele územného plánovanie z hľadiska harmonického využitia územia.