Pravidelný a nepravidelný príjem - Jaško, Jozef
Odmeňovanie je veľmi významnou personálnou oblasťou tak pre zamestnávateľa ako aj pre zamestnanca. Je realizované vo forme mzdy, platu či inej peňažnej alebo nepeňažnej odmeny, je kompenzáciou za vykonanú prácu. Odmena za odvedenú prácu a ďalšie odmeny ovplyvňujú množstvo a kvalitu budúcej práce. Odmeňovanie je tak jedným z najefektívnejších nástrojov motivácie zamestnancov, ktoré má zamestnávateľ k dispozícii.