Analýza mikroexpresií pre detekciu deep fake videí - Procházka, Peter, 1968-
Technológia deep fake, využívajúca pokročilé neurónové siete, predstavuje významnú výzvu v oblasti informačnej bezpečnosti a autenticity digitálnych médií. Tento článok skúma možnosť využitia mikroexpresií, krátkych a nevedomých zmien vo výraze tváre, na detekciu deep fake videí. Naša metodológia zahŕňa detekciu mikroexpresií v reálnych videách pomocou konvolučných neurónových sietí a následnú analýzu rozdielov medzi reálnymi a syntetickými videami. Výsledky ukazujú, že deep fake videá majú výrazné ťažkosti s reprodukciou mikroexpresií, čo vedie k nižšej frekvencii a kratšiemu trvaniu týchto výrazov. Na základe týchto zistení vyvíjame algoritmus, ktorý by efektívne identifikoval deep fake videá s čo možno najvyššou presnosťou. Tento výskum ponúka nový prístup k detekcii syntetických videí a podčiarkuje význam mikroexpresií pri zabezpečení autenticity digitálnych médií.