Premeny obchodných spoločností a družstiev z pohľadu účtovníctva podnikateľov - Horváthová, Mária
Premeny obchodných spoločností upravuje od 1. marca 2024 zákon č. 309/2023 Z. z. o premenách obchodných spoločností a družstiev a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o premenách“). Pod podnikovou premenou sa rozumie zlúčenie, splynutie a rozdelenie obchodných spoločností a družstiev (ďalej len „spoločnosť“). Do prijatia zákona o premenách oblasť zrušenia spoločností bez likvidácie bola upravená Obchodným zákonom. Prijatím osobitného zákona o premenách boli úpravy z Obchodného zákonníka vyňaté a sú zapracované v zákone o premenách.