Odpočet a vrátenie DPH pri cezhraničnom podnikaní - Böszörményi, Jana
Odpočet dane vzniká daňovíkovi po splnení stanovených podmienok príslušnou legislatívou. Základným predpokladom nároku na odpočet dane podľa zákona o dani z pridanej hodnoty je posúdenie povahy výdavku. To znamená, že aby nastalo právo na odpočítanie dane, musí ísť o daňovo uznaný výdavok. V článku si priblížime podrobnejšie právo na odpočítanie dane z tuzemska, zo zahraničia a prakticky uvedieme na príkladoch.