Obchodovanie s Čínou a inými tretími krajinami - Böszörményi, Jana
Obchodovanie s Čínou alebo tretími krajinami prináša nižšie ceny tovarov alebo služieb. Tieto transakcie súvisiace s nákupom tovaru v tretích krajinách podliehajú colným predpisom. S dovozom tovaru súvisí aj preprava, ktorá môže byť vykonaná priamo dovozcom alebo prostredníctvom zasielateľskej zmluvy so špedičnou spoločnosťou. Obchody s tretími krajinami podliehajú oslobodeniu, ale len v prípade, že došlo k naplneniu podmienok. Článok približuje problematiku informácií k dokladom, ktoré sú podmienkou preukázateľnosti oslobodenia pri dodaní, závery súdneho dvora v súvislosti s dovozom a vývozom a na zjednodušené vykazovanie dovozu a vývozu v štatistickom hlásení, reťazové obchody, ktoré vznikajú v praxi pri vývozoch a dovozoch tovarov, mechanizmus uhlíkovej kompenzácie a antidumpingové a vyrovnávacie clá.