Level of Investments in Human Capital in SMEs As a Means of Further Development and Increased Competitiveness - Kmecová, Iveta
Tento príspevok analyzuje vplyv veľkosti podniku na využitie investícií do ľudských zdrojov (HR). Údaje boli zozbierané prostredníctvom dotazníka distribuovaného 610 MSP v Českej republike. Riadne vyplnené dotazníky boli získané od 581 podnikov. Údaje boli vyhodnotené pomocou Chi-kvadrát testu nezávislosti, Kolmogorov-Smirnovov test normality, Kruskal-Wallisov test a analýza rozptylu. Výskumné otázky boli rozdelené do štyroch skupín. Prvá skupina skúmala uplatnenie HR investícií ako odmenu a druhá skupina ako nástroj na zvýšenie záujmu o zamestnanie vo firme. Ďalšia skupina sa zamerala na riadenie ľudského kapitálu (HCM) a jeho vplyv na finančnú výkonnosť podniku. Posledná skupina sa zaoberala HCM s cieľom zlepšiť konkurenčnú výhodu a postavenie spoločnosti na trhu. Výsledky ukazujú, že veľkosť spoločnosti má významný vplyv na uplatnenie investícií HC. Vo všetkých skupinách investujú veľké podniky (150+ zamestnancov) vo väčšej miere ako menšie podniky. Čo sa týka sektora, najvyššie hodnotenie dosiahli spoločnosti pôsobiace v logistike a doprave. Z celkového hodnotenia vyplýva, že veľké spoločnosti využívajú položky častejšie a medzi jednotlivými sektormi neboli zaznamenané žiadne výrazné rozdiely. Zistenia môžu pomôcť veľkým podnikom uvedomiť si, že investície do ľudského kapitálu sú dlhodobé, zvyšujú konkurencieschopnosť a generujú nepriame výnosy. Malé podniky môžu tiež investovať do ľudského kapitálu, aj keď v obmedzenej miere, a neodporúča sa úplne sa takýmto investíciám vyhýbať. Obmedzenia sú vo zvolenej výskumnej metóde, počte otázok a respondentoch. Odoslať spätnú väzbu Bočné panely História Uložené K dispozícii sú výsledky prekladuVymeni