Linking Firms’ Green Mode and Process Innovations: Central and Eastern European Region Case - Prokop, Viktor
Tento príspevok sa zameriava na doteraz menej skúmanú problematiku charakteru vzťahu medzi ekologickým režimom firiem (vrátane stanovovania environmentálnych cieľov, monitorovania environmentálnej záťaže a prijímania opatrení proti environmentálnej záťaži) a produkciou procesných inovácií. Pre tieto účely sa zameriavame na krajiny strednej a východnej Európy, ktoré spolu so svojimi východnými susedmi historicky predstavujú hlavných znečisťovateľov európskeho životného prostredia. Použitím podnikového prieskumu Svetovej banky a údajov od 3 299 firiem v Českej republike, Estónsku, Lotyšsku, Litve, Poľsku a na Slovensku a binárnej logistickej regresie poskytujeme dôkazy o tom, že zelený režim firmy vyjadrený napríklad jej monitorovaním spotreba energie alebo prijatie opatrení environmentálnej záťaže, môže výrazne naštartovať jeho zavádzanie procesných inovácií. Navyše ukazujeme, že členstvo firmy v skupinách firiem zvyšuje jej šance na zavádzanie procesných inovácií. Naproti tomu ukazujeme, že pevný vek v našich analýzach nehrá rolu. Naše výsledky prispievajú k literatúre o inováciách a udržateľnosti, najmä k prebiehajúcej diskusii o inováciách a environmentálnej výkonnosti krajín strednej a východnej Európy. Okrem toho sme zaznamenali niekoľko praktických dôsledkov nášho výskumu.