Economic Impact and Adaptive Responses in the Global Hotel Industry During the COVID-19 Pandemic: A Comparative Analysis - Gáll, Jozef, 1991-
Pandémia COVID-19 sa stala výzvou bezprecedentného rozsahu pre rôzne odvetvia a hotelový priemysel neunikol vlnám ekonomickej neistoty. Ekonomické ukazovatele v hotelierstve, ktoré kedysi odrážali rast a prosperitu, sa náhle zmenili na ukazovatele krízy a potreby adaptácie. Hlavným cieľom predkladaného článku je hodnotenie, kategorizácia a porovnanie ubytovacích zariadení hotelového typu vo vybraných krajinách na základe ich ekonomických ukazovateľov v období pandémie. Porovnanie a kategorizácia krajín sa uskutoční pomocou viacrozmernej štatistickej metódy – zhlukovej analýzy. Všetky skúmané ukazovatele boli získané metódou sociologického zisťovania formou dotazníka. Aplikácia klastrovej analýzy identifikovala ekonomický význam a potenciál v daných krajinách pomocou skúmaných ekonomických ukazovateľov v hotelierstve. Výsledky ukázali výrazný ekonomický rozdiel medzi krajinami. Analýza rozdelila žiadané krajiny do piatich klastrov – kategórií od najnižšieho (Turecko) po najvyšší vplyv pandémie COVID-19 na ekonomickú situáciu v hotelierstve (Slovenská republika). Keďže predchádzanie krízam v hotelierstve je kľúčovým aspektom, ktorý môže minimalizovať negatívne dôsledky a zabezpečiť udržateľnosť prevádzky, v závere prezentovaného článku sme načrtli opatrenia, ktoré by mali ubytovacie zariadenia uplatňovať vo svojej bežnej praxi.