Garančné poistenie - Mrukviová Tomiová, Sandra
Napriek tomu, že právo na mzdu je jedným zo základných práv zamestnancov, ktoré zamestnancom garantuje Zákonník práce a tiež Ústava Slovenskej republiky, sa môže zamestnancom stať, že napriek riadnemu výkonu práce nedostanú za vykonanú prácu odmenu načas, prípadne odmenu nedostanú vôbec. Ide o situáciu, kedy zamestnanci pracujú pre zamestnávateľa s finančnými ťažkosťami, čo sa môže prejaviť tiež v tom, že zamestnancom nevyplatí mzdu v určenom termíne alebo im ju nevyplatí vôbec aj počas niekoľkých mesiacov. Platobná neschopnosť zamestnávateľa a z toho vyplývajúce nároky zamestnancov.