Predikcia zániku podnikov na Slovensku založená na logistickej regresii a asociovaných marginálnych stredných hodnotách - Čulák, Daniel
Článok sa zameriava na identifikáciu faktorov vplývajúcich na zánik podnikov v Slovenskej republike s využitím aktuálnych dát o aktívnych a zaniknutých podnikoch poskytnutých spoločnosťou TREXiMA Bratislava, s. r. o. Cieľom je odhadnúť, ako tieto faktory ovplyvňujú životaschopnosť rôznych podnikov, hlavne podľa ich geografického umiestnenia, veľkosti, podľa počtu zamestnancov a odvetvia ekonomickej činnosti. Na modelovanie pravdepodobnosti zániku podnikov bola použitá logistická regresia a s ňou asociovaná analýza marginálnych stredných hodnôt a kontrastná analýza. Analýzy, ktorých výsledky sú prezentované v článku, boli realizované prostredníctvom programovacích jazykov Python a SAS.