What Affects Guest Loyalty in Southwestern Bulgaria: Some Insights for Hospitality Management - Yonov, Ivan Yonov
Primárnym cieľom štúdie je zistiť faktory na zvýšenie spokojnosti hotelových hostí, a tým podporiť ich lojalitu. Pri skúmaní lojality hotelových hostí boli použité dve metódy, z ktorých každá bola nápomocná pri dosahovaní odlišných výsledkov. Teoretická metóda zahŕňala skúmanie vedeckej literatúry objasňujúcej vývoj a význam predmetu. Naopak, empirická metóda uľahčila získavanie údajov potrebných na analýzu, hodnotenie a zvýšenie lojality hotelových hostí.