Strengthening Ties: The Armenia-India Partnership in Light of Recent Development - Augustín, Michael, 1991-
V posledných rokoch Arménsko smeruje k doktríne komplementarizmu, ktorej cieľom je udržiavať dobré vzťahy s hlavnými mocnosťami a zároveň znižovať nadmernú závislosť od Ruska. Začalo vytvárať multilaterálne partnerstvá, aby zmiernila svoju závislosť od akejkoľvek jednotlivej veľmoci, čo je stratégia známa ako „hedgingové“ aliancie. Tento posun zahŕňa zváženie partnerstiev s rozvíjajúcimi sa mocnosťami, ako je India, s cieľom diverzifikovať jej bezpečnostné a ekonomické závislosti. India a Arménsko nadviazali diplomatické vzťahy krátko po tom, ako Arménsko získalo nezávislosť od Sovietskeho zväzu v roku 1991, s oficiálnym založením v roku 1992. Vzťah medzi oboma krajinami je vo všeobecnosti charakterizovaný ako priateľský a kooperatívny.