Can Conventional Monetary Policy Stimulate Bank Credit? Evidence from a Developing Country - Kchikeche, Ahmed
Prevaha bankových úverov pri financovaní ekonomík menej rozvinutých krajín núti tvorcov politík stimulovať tento spôsob financovania. Táto štúdia testuje schopnosť konvenčnej menovej politiky stimulovať ponuku bankových úverov súkromnému sektoru v Maroku. Na základe úverového kanála ako teoretického rámca bol vyvinutý analytický rámec na skúmanie výkonu menovej politiky a predpokladov pre fungovanie tohto kanála. Okrem toho sa vykonal test vplyvu menovej politiky na ponuku úverov s použitím údajov na úrovni bánk z reprezentatívnej vzorky marockého bankového sektora. Výsledky ukazujú, že dopytové faktory a kvalita potenciálnych dlžníkov sú hlavnými motormi rastu bankových úverov. Ukazujú tiež, že menová politika v Maroku priamo ovplyvňuje rast úverov. Nebol však predložený žiadny dôkaz, že tento vplyv je sprostredkovaný poskytovaním úverov, čo naznačuje, že úverový kanál v Maroku nefunguje. Diskutuje sa o politických dôsledkoch týchto výsledkov.