Statistics on Income and Living Conditions (SILC) Survey in the Czech Republic: Methodology and History - Linhartová Jiřičková, Barbora
EU-SILC je prieskum zameraný najmä na mapovanie príjmov a životných podmienok domácností. V Českej republike sa prieskum uskutočňuje každoročne od roku 2005 pod názvom „Životní podmínky“. Ročne sa zisťuje približne 10 000 domácností – približne jedna štvrtina z nich prvýkrát, zvyšok opakovane v rámci štvorročného rotujúceho panelu. Keďže EU-SILC má jednotnú metodiku pre všetky zúčastnené krajiny, výsledky za ČR možno porovnávať s ostatnými európskymi krajinami alebo s priemerom EÚ. Prieskum Životné podmienky bol zavedený v kontexte integrácie Českej republiky do EÚ. Podobné zisťovania zamerané na domácnosti a ich aktuálnu životnú situáciu sa však v bývalom Československu vykonávajú pravidelne od roku 1956. Tento článok sa zameriava predovšetkým na metodiku SILC, ale ponúka aj stručný prehľad zisťovaní životných podmienok v bývalom Československu a v súčasnosti. deň Česká republika.