Poutní turismus jako příležitost pro udržitelné cestování – souhrnná přehledová stať - Říkovský, Josef
Pútnický turizmus je jednou z najstarších foriem cestovania, aj keď oddávna sa o púťach nehovorilo ako o turistike. Cieľom tohto príspevku je preskúmať pútnický turizmus na základe sekundárnych zdrojov s použitím bibliografických záznamov v databáze Web of Science. Celkovo bolo analyzovaných osemdesiatdeväť článkov a podľa obmedzujúcich kritérií boli označené ako najvhodnejšie. Pre túto jadrovú vzorku bola použitá metóda PRISMA. Následne boli články analyzované prostredníctvom bibliografického a bibliometrického rozboru a napokon pristúpilo sa k bližšiemu obsahovému štúdiu a ich zatriedeniu do viacerých typov podľa zamerania. Článok poskytuje komplexný pohľad na výskum pútnického turizmu a je vhodným východiskovým krokom pre ďalší rozvoj výskumu pútnického turizmu.