Využívání emocí v marketingových aktivitách organizací destinačního managementu - Suchárová, Veronika
Emócie majú významný vplyv na vnímanie, angažovanosť a lojalitu turistov voči rôznym destináciám v organizáciách destinačného manažmentu (DMO) a ich marketingových aktivitách. Tento výskum skúma kľúčovú úlohu emócií v marketingových stratégiách DMO, najmä skúma ich vplyv na správanie návštevníkov, imidž značky a konkurencieschopnosť destinácií. Štúdia, vykonaná v Českej republike zhromaždili údaje dotazníkom od 54 DMO, ktoré sa zamerali na emocionálne aspekty v ich marketingovom úsilí. Emócie ako záujem, inšpirácia, nadšenie, pokoj a potešenie boli identifikované ako kľúčové pre podporu spojenia medzi návštevníkmi a destináciou. Aspektom ako lojalita, vďačnosť, odhodlanie a sila sa v kampaniach DMO venovala menšia pozornosť. Skúmanie troch rôznych DMO, a to Karlovarského kraja, Moravského krasu a Tábora, odhalilo rôzne prístupy k využívaniu emócií v marketingu. Zatiaľ čo slogany ako „Mozaika zážitků“ a „Musíte vidieť, môžete sa zamilovať“ mali za cieľ vzbudiť záujem a lásku, trochu im chýbala priama súvislosť s príslušnými destináciami. Aj keď boli tieto slogany konzistentné na všetkých platformách, nevtlačili efektívne podstatu regiónov do myslí potenciálnych návštevníkov. Zosúladením emócií s podstatou destinácie a efektívnym používaním sloganov a brandingu môžu DMO vytvárať trvalé spojenia, ktoré potenciálne zvyšujú lojalitu návštevníkov a celkovú konkurencieschopnosť destinácie. Na záver, efektívne využívanie emócií v marketingových stratégiách sa ukazuje ako životne dôležitý faktor úspechu DMO v Českej republike, čo prispieva k zvýšeniu povedomia o destináciách a počtu návštevníkov.