Identifikovanie sily regiónu v súvislosti s činnosťou OOCR Región Banská Štiavnica a vnímanie regiónu z pohľadu návštevníkov - Mésárošová, Michaela
Prenocovanie v krátkodobom ubytovaní poskytovanom prostredníctvom platforiem kolaboratívneho hospodárstva predstavovalo udržateľný spôsob ubytovania. V tomto prípade bolo predmetom vyšetrovania Slovensko a hlavné mesto Bratislava. Najznámejšou platformou pre takéto ubytovanie je portál Airbnb, cez ktorý je ponúkané takmer všetko zdieľané ubytovanie na Slovensku. Analýzou trhu zdieľaného ubytovania na Slovensku a v Bratislave sme dospeli k záveru, že túto formu ubytovania vo veľkej miere využívajú turisti z celého sveta, najviac však z Európy. Takto ponúkané ubytovanie vytvára príjem pre poskytovateľov, ktorým následne vzniká daňová povinnosť voči štátu Potenciál cestovného ruchu je neoddeliteľnou súčasťou rozvoja cestovného ruchu, ktorý môže vzniknúť v konkrétnom regióne a je formovaný v dôsledku kombinácia faktorov a podmienok, ktoré ovplyvňujú jeho možnosti a rozvoj cestovného ruchu v danom území. Výsledky zistení ukázali, že realizácia priameho rozhovoru má svoje opodstatnenie. OOCR Región Banská Štiavnica poskytla informácie a zaujímavosti o ich budúcich cieľoch a víziách do letnej sezóny 2024. Prieskum ukázal, že opýtaní poznajú tento región z viacerých pohľadov, či už z histórie, kultúry, prírody, športu a tradícií. Všetky tieto atribúty robia tento región jedinečným, no vyniká najmä mesto Banská Štiavnica, ktoré tento región ťahá dopredu. Následne to má pozitívny vplyv z hľadiska merateľných ukazovateľov, akými sú: návštevnosť, počet prenocovaní či daň z ubytovania. Potenciál do budúcnosti jednoznačne vidíme v celkovom rozvoji regiónu.