Effective Product Portfolio Management: Application of the Menu Engineering Method in the Selected Company - Gáll, Jozef, 1991-
Menu Engineering je analytický nástroj používaný na hodnotenie a optimalizáciu ponuky produktov s cieľom maximalizovať ziskovosť a spokojnosť zákazníkov. Menu Engineering je analytická metóda používaná predovšetkým v gastronómii, ale jej princípy je možné aplikovať aj v iných odvetviach pri vyhodnocovaní a optimalizácii produktového portfólia. Cieľom tohto článku je analyzovať súčasné produktové portfólio vybranej spoločnosti prostredníctvom nástroja Menu engineering a identifikovať jeho silné a slabé stránky s cieľom navrhnúť optimalizačné opatrenia v ponuke. Na základe získaných údajov a ich interpretácie sú identifikované kľúčové produkty prispievajúce k zisku a sú navrhnuté odporúčania na zlepšenie produktového portfólia analyzovaného stravovacieho zariadenia. Výsledky ukazujú, že aplikácia Menu Engineering dokáže výrazne zvýšiť efektivitu správy produktového portfólia, optimalizovať skladbu ponuky a prispieť k lepšiemu rozhodovaciemu procesu vo firme. Tento článok poskytuje cenné informácie pre manažérov a odborníkov zodpovedných za strategické riadenie produktov a služieb.