Zemný plyn: komodita alebo špekulačné aktívum? - Kocúrek, Martin, 1990-
Obdobie od augusta 2018 do mája 2024 sa vyznačovalo extrémnou volatilitou v ponuke, dopyte a cenách na komoditných trhoch. Subjekty na trhu sa museli spočiatku prispôsobiť výraznému poklesu cien zemného plynu v roku 2020, následne ich 58 - násobnému nárastu v auguste 2022 a napokon v máji 2024 k návratu k scenáru z leta roku 2018. Nezvládnuté riadenie finančných a trhových rizík spôsobilo mnohým subjektom existenčné problémy, resp. boli sanovaní z verejných zdrojov, čo otvára možnú diskusiu nákladov obetovaných príležitostí. Zároveň, klimatický fenomén El Niño priniesol zmenu teplôt počas ročných období s najväčšou spotrebou plynu, pričom vznikla odberateľom podspotreba. Tí, ktorí siahli po forwardových produktoch na zafixovanie ceny, museli nespotrebovaný plyn odpredať so stratou za aktuálne burzové ceny. Potrebné bolo aj zvážiť problematiku utopených nákladov vo forme poplatkov za nevyužité distribučné kapacity. Ako môžu subjekty efektívne riadiť riziká súvisiace s nákupom zemného plynu ? Pripravenie optimálnej stratégie pre riziko averzných, riziko neutrálnych odberateľov a odberateľov s vysokou mierou tolerancie rizika.