Vplyv udržateľného rozvoja na výkony svetových krajín v cestovnom ruchu - Rakický, Tomáš
Udržateľnosť v cestovnom ruchu je v posledných rokoch jednou z najdiskutovanejších tém. V príspevku bol meraný trvalo udržateľný rozvoj indexom TTDI, ktorý zahŕňa aj piliere udržateľnosti. Výkony reprezentovali príjazdy zahraničných turistov a ich výdavky. Môžeme konštatovať, že medzi trvalo udržateľným rozvojom a výkonnosťou cestovného ruchu v krajinách sveta existuje veľká závislosť. V ďalšej časti sme použili index TSDI, ktorý meria aj trvalo udržateľný rozvoj krajiny. Tentokrát sme sa však zamerali na krajiny Európskej únie, keďže sa zaviazali plniť ciele Agendy 2030, ktorej cieľom je urobiť z Európskej únie udržateľné miesto. Výsledky ukázali, že existuje silný vzťah medzi skóre indexu TSDI krajiny a medzinárodnými výdavkami turistov. Dá sa povedať, že je dôležité, aby krajina investovala do trvalo udržateľného rozvoja, pretože to zvyšuje prílev zahraničných turistov a ich peňazí.