Vplyv daňových stimulov na podnikový výskum a vývoj na Slovensku - Tóth, Peter, 1978-
Odhad mier efektívnosti daňových stimulov na podnikový výskum a vývoj (VaV). Efektívnosť vyjadrená ako hodnota dodatočných podnikových výdavkov na VaV za jednotku daňového stimulu, vychádza za skúmané obdobie 2015-2021 vyššie ako jedna. V medzinárodnom porovnaní s porovnateľnými odhadmi za niekoľko krajín OECD sa Slovensko zaraďuje medzi krajiny s pomerne nižšou efektivitou daňových stimulov na VaV. Zistili sa pomerne významné odlišnosti v efektívnosti medzi určitými skupinami podnikov, ako aj rokmi, v ktorých podniky mohli získať daňové stimuly. Daňové stimuly boli najmenej efektívne v prípade menších podnikov do 50 zamestnancov. Efektívnosť bola najnižšia v rokoch 2020 a 2021, keď zákonom stanovená miera superodpočtu sa zvýšila na 200% výdavkov na VaV. Čo sa týka typu výdavkov na VaV, daňové stimuly prispeli najmä k zvyšovaniu bežných výdavkov VaV na mzdy, materiály a služby, nie však ku zvyšovaniu hodnoty kapitálu. Sférou aktivít VaV, ktorá najviac využívala daňové stimuly, bol aplikovaný výskum, kým aktivity základného výskumu a vývoja neboli výraznejšie rozširované vďaka daňovým stimulom.