Exploring Exporting Firms’ Adaptability and Competitiveness Configurations in Relation to Export Customer Satisfaction in COVID-19 Times - Geldres-Weiss, Valeska V.
Tento dokument sa zameriava na dynamické schopnosti exportérov počas pandémie, konkrétne na adaptabilitu exportu – keďže je základom reakcie na pandémiu a jej zvládania. COVID-19 prejavil náhlu pretrvávajúcu neistotu s vážnymi dôsledkami pre medzinárodné operácie, narušil globálne hodnotové reťazce a ovplyvnil svetový obchod s ničivým účinkom – čo si zásadne vyžadovalo, aby sa exportujúce firmy rýchlo prispôsobili a prekonali zmätok. Ciele výskumu sú dvojaké: preskúmať kombinovaný vplyv dynamických schopností firiem v oblasti exportnej adaptability spolu so špecifickými charakteristikami exportéra na spokojnosť exportných zákazníkov v čase COVID-19; analyzovať zmierňujúci účinok konkurenčnej výhody firiem na tento vzťah. Naša štúdia skúma spoločnosti vyvážajúce agropotravinárske výrobky v Čile, krajine v tomto sektore orientovanej na export.