4-dňový pracovný týždeň - Mičudová, Tatiana
Dosiahnuť balans medzi pracovným a osobným životom môže byť niekedy náročné. Veľké zmeny v zavádzaní work-life balance priniesla pandémia, kedy mnohí zamestnanci začali pracovať z domu. Práca z domu, tzv. home office, sa tak na určitý čas (počas pandémie) stala nevyhnutnou, nebola považovaná za benefit. Home office sa po skončení pandémie stal obľúbeným benefitom, ktorí zamestnanci vyhľadávajú, a preto viacerí zamestnávatelia tam, kde to povaha práce umožňuje, zaviedli tzv. hybridný model práce, kedy zamestnanec niekoľko dní v týždni pracuje v kancelárii a niekoľko dní z domu.