Do Investment Incentives Affect the Performance of Domestic and Foreign Firms Differently? Evidence from Czech Manufacturing Firms - Jemberu, Etsub Tekola
Táto štúdia hodnotí účinnosť verejných stimulov pri zlepšovaní konkurencieschopnosti firmy so zameraním na národnosť vlastníctva firmy ako rozlišujúci faktor. Pomocou panelových údajov stimulovaných a nestimulovaných výrobných firiem v Českej republike od roku 2005 do roku 2019 skúmame vplyv českej schémy investičných stimulov na produktivitu, výstupy, ziskovosť, investície a zamestnanosť domácich a zahraničných firiem. Analýza, ktorá je založená na kombinácii skóre propensity párovania s odhadom techniky rozdielu v rozdieloch, odhaľuje prítomnosť podstatného rozdielu v vplyve investičných stimulov medzi domácimi a zahraničnými firmami. Zistili sme, že prístup k stimulom má negatívny vplyv na produkciu a zamestnanosť domácich firiem, ktoré sú príjemcami pomoci. Na rozdiel od toho výsledky naznačujú, že zahraničné prijímajúce firmy majú po získaní stimulov vyššiu produkciu a zamestnávajú viac fyzického kapitálu a práce. Výsledky však ukazujú, že stimuly nemajú štatisticky významný vplyv na ziskovosť a produktivitu domácich aj zahraničných firiem. Tieto zistenia nie sú citlivé na použité metódy porovnávania