Transformational Leadership: Enhancing Corporate Entrepreneurship for Fostering Competitiveness - Zuo, Hang
Táto štúdia skúma vplyv transformačného vedenia na podnikové podnikanie a analyzuje vplyv rôznych dimenzií oboch konštruktov na seba. Použila sa kvantitatívna výskumná metóda a údaje sa zbierali prostredníctvom dotazníka. Účastníkmi tejto štúdie bolo 300 zamestnancov pracujúcich v súkromných nemocniciach v Pakistane. Zistenia odhalili, že intelektuálna stimulácia, idealizovaný vplyv, inšpiratívna motivácia a individuálna ohľaduplnosť majú podstatne významný a nevýznamný vplyv na nové podnikateľské aktivity, sebaobnovu a inovatívnosť. Zdá sa, že v rámci korporátneho subjektu existujú dimenzie transformačného vedenia, ktoré je potrebné synergizovať s novými podnikateľskými aktivitami, inovatívnosťou a sebaobnovením, aby sa posilnilo podnikové podnikanie. Skúmame teda vzťah medzi transformačným vedením a podnikaním v súkromných nemocniciach v Pakistane, čo má dôsledky na súčasné problémy vedenia, ako je rozmanitosť a konkurencieschopnosť na pracovisku.