Rozvoj tvorivosti žiakov nespočíva len v metódach - Petlák, Mário
Aktuálna reforma vzdelávania zdôrazňuje potrebu zásadnej inovácie vo výchovno-vzdelávacom procese, s osobitným dôrazom na rozvoj tvorivosti žiakov. Analýza rozporu medzi deklarovanými inováciami učiteľov a skutočnou realizáciou tvorivej výučby. Poukázanie na metódy a prístupy, ktoré by mali byť súčasťou každodenného vyučovania. Upozornenie na prekážky, ktoré brzdia rozvoj tvorivosti. Zdôraznenie, že úlohou učiteľa nie je uplatňovanie tvorivých metód, ale aj vytváranie podmienok, ktoré žiakov motivujú k tvorivosti.