Belief vs. Logic: An Experimental Study on the Effect of Epistemic Authority on Belief Bias - Grežo, Matúš
Predsudok viery je tendencia ľudí prijímať logické závery, pretože sú vierohodné, a nie preto, že sú nevyhnutne pravdivé. Cieľom tejto experimentálnej štúdie bolo preskúmať vplyv vnímanej epistemickej autority na výskyt skreslenia viery pri deduktívnom sylogistickom uvažovaní. Okrem toho sa očakávalo, že osobná potreba štruktúry bude tento účinok zmierňovať. Vplyv epistemickej autority na zaujatosť presvedčenia sa nepreukázal ako významný a osobná potreba štruktúry tento vplyv nemoderovala. Naše zistenia naznačujú, že na rozdiel od neformálnej argumentácie môže byť formálna deduktívna argumentácia chránená pred možnými negatívnymi účinkami epistemickej autority.