Prekážky pri implementovaní manažmentu IT služieb v podnikoch na Slovensku - Filanová, Jana, 1967-
Úspech implementácie IT Service Management (ITSM) v podnikoch závisí od niekoľkých kľúčových faktorov. Cieľom príspevku je identifikovať bariéry implementácie ITSM a zhodnotiť súčasný stav vnímania týchto bariér v podnikoch na Slovensku v kontexte úrovne vyspelosti procesov ITSM. Výskum bol realizovaný formou dotazníkového prieskumu. Výskumnú vzorku tvorí 189 podnikov na Slovensku. V rámci analýzy faktorov brániacich zavádzaniu ITSM v podnikoch na Slovensku sme identifikovali a pomenovali najvýznamnejšie bariéry. Analyzované spoločnosti uviedli, že najväčšou prekážkou implementácie ITSM je organizačná kultúra a nedostatočná priorita tohto procesu v rámci spoločnosti. Výskum tiež ukázal, že nedostatok komunikácie a spolupráce v rámci oddelení má významný vplyv na stav ITSM. Prezentované výsledky prispievajú k lepšiemu pochopeniu bariér v implementácii ITSM na slovenskom trhu a môžu slúžiť ako východisko pre vývoj efektívnych stratégií na podporu a zlepšenie tejto oblasti v podnikovom prostredí.