Zmeny v produktivite cestovného ruchu Slovenskej republiky v kontexte rozvoja po pandémii COVID-19 - Lacko, Roman, 1988-
Cieľom predkladanej štúdie je zhodnotiť produktivitu cestovného ruchu v Slovenskej republike na regionálnej úrovni a posúdiť príčiny zmien v produktivite počas a po pandémii COVID-19. Najvýznamnejšími zisteniami tejto štúdie sú značné regionálne rozdiely v charakteristike ubytovacích služieb v jednotlivých krajoch SR. Tie plne zodpovedajú predpokladom slovenského cestovného ruchu. Najdôležitejšou časťou bolo vyhodnotenie dopadov pandémie a následného vývoja v cestovnom ruchu Slovenskej republiky. Na meranie zmien v produktivite sme použili Malmquistov index produktivity. Naše zistenia ukázali výrazný pokles produktivity, najmä preto, že nedošlo k zníženiu vstupov (vláda podporila zachovanie poskytovateľov ubytovacích služieb), ale výkony boli reálne minimálne. Takmer všetky významné zmeny v produktivite cestovného ruchu na Slovensku do roku 2023 boli spôsobené posunom technologickej krivky, ktorej hlavnou zložkou môže byť aj samotná pandémia, čo si však vyžaduje ďalší výskum. Z toho vyplýva, že zmeny v alokácii zdrojov, t. j. technickej efektívnosti, nemali významný vplyv na zmeny produktivity, a preto na regionálnej úrovni nedošlo k žiadnym výrazne negatívnym alebo pozitívnym manažérskym rozhodnutiam.