Stav vedy a výskumu digitálnych mien centrálnych bánk - Tabaček, Jakub, 1991-
Tento článok sa zaoberá problematikou digitálnych mien centrálnych bánk (CBDC) a ich potenciálnym dopadom na súčasný menový systém. Diskutuje rôzne prístupy k implementácii CBDC, ako sú tokenové systémy podobné Bitcoinu a účtové systémy spravované centrálnymi bankami. Ideálna forma CBDC zatiaľ nie je jasná. Výskum naznačuje, že zavedenie CBDC by mohlo mať významné ekonomické dôsledky. Vzhľadom na rôzne možné formy a vlastnosti CBDC je skúmanie jeho vplyvu na bankový sektor a finančnú stabilitu kľúčové. CBDC predstavuje významný krok vo vývoji peňazí centrálnych bánk, ktoré dnes čelia rôznym problémom.