Sustainability Indicators - the Boundaries and Alternatives of GDP - Kandrács, Csaba
Na kvantifikáciu ekonomickej výkonnosti sa používa na celom svete HDP, ktorý vznikol v 30. rokoch 20. storočia. Tento indikátor je vhodný na meranie výkonnosti ekonomiky a blahobytu jednotlivcov v danom časovom bode, ale jeho schopnosti sú obmedzené. Blaho ľudí, vplyv environmentálnych škôd spôsobených výrobou a udržateľnosť ekonomickej výkonnosti nespadajú do rámca metriky. Od 70. rokov 20. storočia sa vedú diskusie o nedostatkoch tohto ukazovateľa a jeho možných alternatív. Predstavenie princípov udržateľnosti, poskytnutie prehľadu alternatívnych indikátorov považovaných za relevantnejšie v Maďarsku a v zahraničí a prezentácia nového indikátora udržateľnosti Maďarskej centrálnej banky.