The Bretton Woods System as the Cornerstone of the United States’ Hegemony - Solti, Ágnes
Dohoda z Bretton Woods bola najdôležitejším míľnikom vo vývoji finančného systému, ktorá charakterizovala nový svetový poriadok po druhej svetovej vojne. Uprostred prebiehajúcej vojny 1. júla 1944 sa stretlo 730 zástupcov zo 44 spojeneckých krajín v Bretton Woods, aby položili základy nového medzinárodného menového režimu po skončení globálneho konfliktu. Tiež to znamenalo výrazné posilnenie Spojených štátov amerických a konsolidáciu ekonomických základov Pax Americana. Formovanie záujmov USA, detaily diskusie Keynes-White a dlhodobé účinky brettonwoodského systému.