Main Aspects of the Development of the Nuclear Industry in the Republic of Kazakhstan - Baleha, Andrianna, 1990-
Súčasné geopolitické a ekonomické napätie núti svetové ekonomiky prehodnocovať svoj energetický komplex. Pre ekonomickú stabilitu a energetickú bezpečnosť mnohé krajiny využívajú urán ako zdroj energie. Kazašská republika je svetovým lídrom v tejto oblasti: v roku 2022 vyprodukovala 43 % svetového uránu a exportovala 59 % svetového uránu podľa hodnoty. Hlavnými dovozcami uránu z krajiny sú: Čína, Rusko, Kanada, Francúzsko a USA. Pre naplnenie stanoveného cieľa príspevku, a to charakterizácie postavenia Kazachstanu na trhu s uránom, sme realizovali porovnanie a analýzu štatistických údajov.