Bonyad As a Tool of Iranian Revolutionary Ideology - Dančo, Ján, 1996-
Bonyády predstavujú jednu zo základných zmien, ktoré do iránskeho prostredia priniesla revolúcia v roku 1979. V tomto príspevku sa zameriavame na základné charakteristiky týchto náboženských organizácií s dôrazom na ich rozsah, základné charakteristiky a postavenie v rámci iránskej politickej a ekonomickej sféry. Analyzujeme základné úlohy týchto nadácií, ako aj historické pozadie ich vzniku. Ich záber riešime nielen z hľadiska sociálnej, kultúrnej či náboženskej angažovanosti v krajine, ale aj angažovanosti na medzinárodnej scéne v rámci zahraničnej politiky mäkkej sily Iránskej islamskej republiky.