Historical Aspects of Islam in Kazakhstan - Čech, Ľubomír, 1955-
Náboženský faktor s prevahou moslimskej tradície sa stal súčasťou politickej mobilizácie opozičných síl v boji proti postkomunistickým nomenklatúrnym režimom. Kazachstan je súčasťou zóny charakteristickej tradičným šírením islamu. Vzhľadom na jej etnodemografickú konfiguráciu, ktorá sa zhoduje s náboženskou, žiadna náboženská komunita netvorí prevažnú väčšinu. Islam na tomto území má mnoho charakteristík, ktoré nám umožňujú hovoriť o takzvanej kazašskej verzii islamu. Jednou z jeho čŕt je pomerne dlhé obdobie medzi okamihom prieniku islamu a skutočnou islamizáciou územia moderného Kazachstanu. Na tomto prevažne stepnom území sa nikdy otvorene neprejavilo prihlásenie sa k jednej konfesii. Cieľom článku je analyzovať vývoj islamu na území Kazachstanu, čo umožní lepšie pochopiť jedinečné črty islamizácie v stredoázijskom regióne.