Self-Defence Rhetoric and International Law - Hraníková Pyteľová, Klaudia, 1985-
Právo na sebaobranu je v medzinárodnom práve uznané ako prirodzené právo suverénnych štátov. Toto právo štátov na sebaobranu prirodzene súvisí s pojmom suverenita, no zároveň je spojené s použitím sily v medzinárodných vzťahoch. Súčasná dynamika medzinárodných vzťahov v medzinárodnom spoločenstve, ako aj následná argumentácia a interpretácia zo strany štátov svedčia o nadužívaní pojmu sebaobrana. Cieľom tohto príspevku je preto naznačiť hranice legálneho použitia sily pri sebaobrane v kontexte pravidiel medzinárodného práva.