The Battle of the Home vs. the Foreign: Analysis of Consumer Ethnocentrism in the Context of the Country of Origin Effect - Čvirik, Marián, 1992-
Článok sa zameriava na skúmanie dvoch pojmov, a to efekt krajiny pôvodu a spotrebiteľský etnocentrizmus. Hlavným cieľom príspevku je 1) preskúmať súčasný stav úrovne konzumného etnocentrizmu v kohorte mladých Slovákov; 2) zisťovať súčasný stav vnímanej preferencie Slovákov alebo zahraničných produktov v kohorte mládeže; a 3) preskúmať vzťah medzi prvkami vplyvu krajiny pôvodu na potravinové produkty a úrovňou spotrebiteľského etnocentrizmu. V rámci metodického postupu preukazujeme realizovateľnosť a validitu nástroja. V príspevku využívame viaceré prvky deskriptívnej štatistiky, na základe ktorých hodnotíme primárny prieskum. Výsledky poukazujú na podpriemernú úroveň spotrebiteľského etnocentrizmu. Preferencie identifikujeme v kontexte krajiny pôvodu. Je tiež možné vytvoriť prepojenie medzi efektom krajiny pôvodu a spotrebiteľským etnocentrizmom, aj keď na nižšej úrovni.