Examining the Adaptability of Consumer Ethnocentrism Using CETSCALE: a Comparison of the Philippines, Slovakia, and the Czech Republic - Čvirik, Marián, 1992-
Spotrebiteľský etnocentrizmus je veľmi aktuálna téma, pretože ovplyvňuje nielen kontext spotrebiteľského správania, ale aj domácu ekonomiku a medzinárodný obchod. Cieľom tohto článku je preskúmať adaptabilitu nástroja na meranie spotrebiteľského etnocentrizmu – CETSCALE – vo vybraných krajinách Filipín, Slovenska a Českej republiky. V rámci adaptability bolo potrebné uskutočniť meranie spotrebiteľského etnocentrizmu v skúmaných krajinách, následne preskúmať spoľahlivosť výskumného nástroja a nakoniec preskúmať adaptabilitu výskumného nástroja v jednotlivých krajinách. V tomto článku používame Cronbachovu alfa a koreláciu medzi položkami a zvyškom na meranie odhadu spoľahlivosti. Ako súčasť skúmania adaptability používame prieskumnú faktorovú analýzu. Výsledky poukazujú na potrebu prispôsobiť CETSCALE v kontexte krajín. Zo zistení uskutočneného merania vyplýva, že najvyššia miera spotrebiteľského etnocentrizmu bola zistená na Filipínach, s nižšími výsledkami na Slovensku a najnižšou v Českej republike. Pri skúmaní dimenzionality výskumného nástroja vedci zistili tri dimenzie v českej a filipínskej verzii a dve dimenzie v slovenskej verzii. Preto možno konštatovať, že nástroj je vo všetkých týchto prípadoch viacrozmerný.