Budgetary Policy and Macroeconomic Resilience in Morocco: Assessment and Impact - Ritahi, Oussama
Skúmanie makroekonomickej odolnosti marockého hospodárstva pomocou komplexnej analýzy kľúčových ukazovateľov a politických premenných. Využitím údajov zo zdrojov, ako je Svetová banka, bol skúmaný HDP na obyvateľa, vládny dlh, konečné vládne výdavky, poľnohospodárstvo a priemyselné sektory ako percento HDP, produkčná medzera a otvorenosť obchodu. Aplikovaním metódy autoregresívneho distribuovaného oneskorenia (ARDL) boli stanovené dlhodobé aj krátkodobé vzťahy medzi týmito premennými a produkčnou medzerou, ktorá predstavuje cyklický trend v ekonomike. Zistenia odhalili, že konečná spotreba vlády v % HDP a aj štátny dlh v % HDP majú významný vplyv na ekonomiku, keďže sa zistilo, že ide o proticyklické opatrenia, ktoré zmierňujú nepriaznivé účinky šokov na ekonomiku. Štúdia poskytuje cenné poznatky, aby tvorcovia politík zaviedli opatrenia, ktoré podporujú stabilitu a udržateľnosť. Starostlivým riadením vládnych výdavkov a úrovne dlhu môže marocké hospodárstvo lepšie zvládať ekonomické šoky a podporovať odolnejšiu a prosperujúcejšiu budúcnosť.